środa, 23 września 2009

Zupa z cieciorki

Ciecierzycę odkryliśmy dla siebie niedawno, ale myślę, że będzie to długa i piękna przyjaźń. W poniedziałek upichciliśmy niezwykle łatwą, ale pyszną zupę. Podaję przepis i dodaję zdjęcie. Choć mam wrażenie, że raczej trudno uznać, że ta zupa ładnie prezentuje się na fotografii. Ale zapewniam, że jest bardzo smaczna.


Przepis:
2 puszki konserwowej ciecierzycy
por
kostka rosołowa
woda
czosnek
sól, pieprz
kwaśna śmietana, jeśli ktoś lubi
zielenina do posypania, jeśli ktoś lubi

Ciecierzycę należy ugotować. Na patelni obsmażyć pokrojonego w krążki pora aż stanie się miękki i słodki (oczywiście tylko białe części). Można dodać czosnek. Do ugotowanej ciecierzycy dodać podsmażonego pora, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, przyprawić i zagotować. Następnie zmiksować wszystko. Podawać ze śmietaną, zieleniną lub ot tak, po prostu :)

Brak komentarzy: