niedziela, 28 listopada 2010

Pasztecik


Takiego przepisu nie wolno zachować dla siebie! Jeśli ktoś lubi bezpieczne kulinarne eksperymenty, to polecam spróbować ;)

Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
dwie marchewki
cebula
olej do smażenia
jajko lub tahini
przyprawy - sól, pieprz, curry, kumin, kmin rzymski

Wykonanie:
Najpierw należy rozgotować soczewicę. W tym celu płuczemy ją na sitku, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy. W tym samym czasie podsmażamy startą na tarce marchewkę i pokrojoną drobno cebulę. Do warzyw dodajemy sporo przypraw. Gdy soczewica wystygnie dodajemy do niej warzywa i jajko lub tahini (łyżkę). Mieszamy i przekładamy do foremki. Należy postukać w foremkę, by pozbyć się z niej powietrza. Teraz foremkę pakujemy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

(na podstawie przepisu podanego przez Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich obcasach")

1 komentarz:

Agatta pisze...

Chodzi za mną pasztet ostatnio. Prawie mi poszła ślina u rzeźnika jak kupowałam T wędlinkę i chyba się skuszę na taki pasztecik :-)))
A gdzie poszukać u Ciebie przepisu na drożdżowe bułeczki? Pamiętam piękne, apetyczne zdjęcia, ale szukam ,szukam i szukam ...
A kotleciki z twarogu i groszku bezcenne faktycznie :-)
PS Dajcie znać, kiedy się spotkamy u nas!