wtorek, 8 grudnia 2009

Łosie w kuchni


Zaczęło się! W piątek upiekłam szwedzkie ciasteczka (przepis poniżej), jutro piekę pierniki. A potem to już standard: pierogi, rogaliki, itp. :)


Szwedzkie ciasteczka (zmodyfikowany przeze mnie przepis znaleziony w necie)
3 dl miodu
4 dl cukru
200 g masła
3 dl kremówki
1 1/2 łyżki imbiru
1 kg mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować, wycinać foremkami i pakować do gorącego piekarnika.
Piec przez 10-15 minut w 175 stopniach aż się zrumienią.

Brak komentarzy: