piątek, 12 lutego 2010

Pyszne pulao


Wczoraj jedliśmy na obiad coś przepysznego. Przepis wyszperałam na www.puszka.pl - od razu wydało mi się, że to danie będzie pycha. Nie pomyliłam się. Smakowało mi tak bardzo, że mimo iż już w trakcie gotowania myślałam o sfotografowaniu potrawy, to zdjęcie zrobiłam dosłownie w ostatnim momencie, ostatniemu kęsowi (tak zajadałam ;)

Oto przepis na pulao dla dwóch osób:
szklanka ryżu
puszka groszku
50 dkg orzechów nerkowca
1 papryka
2 łyżeczki curry
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
olej

Najpierw wlewamy olej do garnka, a gdy jest gorący wsypujemy curry i kurkumę. Przesmażamy i dorzucamy orzechy i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy je 5 minut i dorzucamy ryż. Cały czas mieszamy. Gdy ryż stanie się przezroczysty (jakieś 5 minut) zalewamy go dwoma szklankami wody i wrzucamy groszek. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, od czasu do czasu aż się zagotuje. Od tego momentu już nie mieszamy, tylko gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę - ok. 10 minut. I już - gotowe - można wcinać :)

Brak komentarzy: